Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Kan ik groene stookolie bestellen?

10 juni 2022
Groene stookolie is een brandstof met een laag zwavelgehalte. In dit artikel geven we u meer uitleg en de voordelen van deze brandstof.
Kan ik groene stookolie bestellen?

Groene stookolie?

In België worden er twee soorten stookolie verkocht: gewone stookolie en hoogwaardige Mazout Ultra. Er zijn twee grote verschillen tussen die brandstoffen: het zwavelgehalte en de aanwezigheid van additieven in Mazout Ultra.

Sinds januari 2016 is het zwavelgehalte van gewone stookolie verlaagd van 1000 ppm tot maximaal 50 ppm. Gewone stookolie heeft hierdoor een zwavelgehalte van 0,1%, terwijl Mazout Ultra een zwavelgehalte heeft van 0,01% (maximaal 10 ppm).

Het besluit werd genomen om de uitstoot van zwaveldioxide, de belangrijkste luchtverontreinigende stof, te verminderen. Die dioxide wordt uitgestoten bij de verbranding van stookolie.

Sinds de invoering van het besluit hebben de producenten het zwavelgehalte in hun producten drastisch verlaagd.

Het lage zwavelgehalte zorgt er dan ook voor dat de Mazout Ultra van al onze leveranciers beschouwd wordt als een groene stookolie.

De effecten van zwaveldioxide

Bij de verbranding van stookolie komen veel schadelijke gassen vrij, waaronder zwaveldioxide. Zwaveldioxide ontstaat door de reactie tussen zwavel- en zuurstofatomen en wordt beschouwd als een broeikasgas.

De gevolgen van dit gas zijn:

 • de verergering van de klimaatverandering, m.a.w. de stijging van de gemiddelde temperatuur van het aardoppervlak;
 • zure regen met een desastreus effect op dier- en plantensoorten. De zuurtegraad in die regen brengt het leven van plankton in gevaar en daarmee indirect ook dat van de soorten die zich met plankton voeden.

Zwaveldioxide heeft ook schadelijke gevolgen voor het menselijk lichaam, vooral voor gevoelige personen zoals astmapatiënten, kinderen en ouderen.

Wat zijn de voordelen van groene stookolie?

Mazout Ultra is niet alleen beter voor het milieu maar heeft ook andere voordelen voor de consument.

Hoewel de brandstof iets duurder is, kan de consument er op lange termijn geld mee besparen en tegelijk zijn milieu-impact verminderen, met name door:

 • een eenvoudiger onderhoud van de ketel dankzij minder roetafzetting en bijgevolg minder verstoppingen;
 • een hoger rendement met een efficiëntere en schonere verbranding.

Groene stookolie heeft dus ook een positief effect op uw installatie. Het risico op storingen is kleiner dan bij gewone stookolie.

Wat is de toekomst van groene stookolie?

Onze milieu-impact verminderen is een van de belangrijkste uitdagingen van de komende jaren. De voortdurende onderzoeken en innovaties tonen aan dat het nog steeds mogelijk is om het zwavelgehalte in onze brandstoffen te verlagen.

Een van de mogelijkheden die momenteel worden onderzocht is het gebruik van methylesters van vetzuren (FAME). Ze worden reeds gebruikt in biobrandstoffen en kunnen toegevoegd worden aan traditionele stookolie. Het zwavelgehalte in stookolie zou hierdoor nog lager worden.

Onderzoek loopt en evolueert snel. Het vooruitzicht op nog groenere stookolie is geen utopie en zal het milieu alleen maar helpen.

En bij Mazoutonline?

Al onze leveranciers bieden steeds gewone stookolie en groene stookolie aan. Vraag tijdens uw bestelling gerust om bijkomende info. Onze leveranciers zullen met plezier uw vragen beantwoorden.

Aarzel niet om onze prijsvergelijker te gebruiken als u stookolie gaat bestellen. Zo bent u er zeker van dat u de beste prijs in uw regio krijgt.

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
 1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
 1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
 1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
 2. Bevestigen
 3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.