Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Welke voorspellingen voor de mazoutprijs in 2019?

17 december 2018
Welke zijn de voorspellingen voor de mazoutprijs voor volgend jaar? Hieronder vindt u enkele elementen ter antwoord.
mazoutprijs voorspellingen

In het zicht van de eindstreep van 2018, zijn de mazoutprijzen opnieuw gedaald. Ze bedragen nu 0,6357 euro per liter voor een bestelling van minstens 2.000 liter en 0,6642 euro per liter voor een aankoop van een geringer volume.

De mazoutprijs is opnieuw gedaald

Tijdens de afgelopen week is het tarief voor huisbrandolie eerst gestegen naar 0,6608 euro per liter voor een levering stookolie van minstens 2.000 liter en dan weer gedaald naar zijn huidige peil.

Dat betekent dat een bestelling van 2.000 liter vandaag negen euro minder kost dan verleden week, maar tegelijk ook 175 euro minder dan een maand geleden. En u kunt nog eens een twintigtal euro extra besparen door de prijsaanbiedingen te vergelijken van de mazoutleveranciers in uw streek. De meeste onder hen passen immers een prijs toe die aantrekkelijker is dan de officiële prijs.

Een mazoutprijs die vergelijkbaar is met die van verleden jaar

Vandaag schommelt de mazoutprijs rond een prijs die vergelijkbaar is met deze die verleden jaar werd opgetekend. Dag op dag een jaar geleden kostte een bestelling mazout inderdaad maar 30 euro minder.

Maar nu de jaarwende nadert, vragen veel consumenten zich af hoe de mazoutprijs gaat evolueren. Welke zijn de voorspellingen voor de mazoutprijs voor het nieuwe jaar dat zich aandient?

Zoom op de voorspellingen van de mazoutprijs

Het is altijd lastig om te voorspellen hoe de mazoutprijs gaat evolueren. Die evolutie wordt immers bepaald door een hele resem – soms onvoorspelbare – factoren die elkaar onderling beïnvloeden. Maar om een en ander te duiden, kunnen we proberen een analyse te maken van de markt voor ruwe olie, die in grote mate de tarieven voor mazout aanstuurt.

Momenteel schommelt de prijs voor een vat Brent uit de Noordzee rond 60 dollar. Verleden week hebben de OPEC en hun bondgenoten een akkoord bereikt over een nieuwe bevriezing van hun olieproductie op 1,2 miljoen vaten per dag. Die overeenkomst heeft de koersen lichtjes omhoog gestuwd. Ook Canada heeft besloten haar aanbod in te dijken. Volgens het Internationale Energieagentschap (IEA) bestaat dus de mogelijkheid dat, in die context, de wereldmarkt van het tweede kwartaal 2019 opnieuw belandt in een toestand waarin de vraag het aanbod overstijgt. Vraag is echter of de wereldwijde vraag groot genoeg blijft om de koersen te ondersteunen. En we moeten ook de Amerikaanse productie in de gaten houden, die een sleutelrol speelt op de markt.

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y