Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Het is een uitstekend moment om mazout te bestellen!

08 augustus 2022
De mazoutprijs is de afgelopen dagen gestaag gedaald tot een niveau dat we sinds de maand april niet meer hebben gekend. Een terugblik op deze week!
Het is een uitstekend moment om mazout te bestellen!

Als u de evolutie van de mazoutprijs volgt, kan u niet zijn ontgaan dat de prijs van een mazoutbestelling de afgelopen dagen sterk is gedaald! De prijs voor een minimumbestelling van 2.000 liter is sinds 13 april niet meer zo laag geweest. Laten we even dieper ingaan op de elementen die deze week de prijs hebben beïnvloed!

11,5 cent goedkoper in één week!

Momenteel is een mazoutbestelling relatief goedkoop. Een week geleden, op maandag 1 augustus, bedroeg de prijs per liter voor een minimumbestelling van 2.000 liter bijvoorbeeld 1,2796 euro. Deze maandag is de prijs gedaald tot 1,1646 euro per liter. Met andere woorden, als u op die dag een bestelling van 2.000 liter hebt geplaatst, hebt u een mooi bedrag van 230 euro kunnen besparen. Een mooie som, zeker als u weet dat het nieuwe schooljaar binnenkort voor de deur staat!

Een dergelijk lage prijs hebben we sinds 13 april niet meer mogen optekenen. Op die dag bedroeg de prijs per liter voor een minimumbestelling van 2.000 liter in totaal 1,1249 euro. De volgende dag steeg de prijs echter tot 1,1708 euro. Sindsdien kende de prijs een grillig verloop en ging hij vooral in stijgende lijn.

Deze prijsdaling is dan ook een geschenk uit de hemel. Aarzel niet om uw mazoutbestelling te plaatsen!

Hoe zal de mazoutprijs evolueren?

Het is haast een onmogelijke opdracht om de evolutie van de mazoutprijs te voorspellen. Er zijn namelijk heel wat factoren die de prijs beïnvloeden. Hierdoor is de mazoutprijs bijzonder wispelturig, vooral omdat de grondstof voor de productie van stookolie - aardolie - op de beurs genoteerd staat.

Het belangrijkste element waarmee rekening moet worden gehouden is de prijs van een vat Brent-olie, de referentie voor de olieprijs op verschillende beurzen, waaronder de Europese markt. Net als de mazoutprijs kende de olieprijs een grillig verloop en wordt hij door verschillende factoren beïnvloed:

 • de vraag en het aanbod op wereldvlak;
 • geopolitieke conflicten die het evenwicht tussen vraag en aanbod beïnvloeden: toen Rusland (een belangrijk olieproducerend land) in februari Oekraïne binnenviel, werd er gevreesd voor problemen met de bevoorrading , hetgeen resulteerde in een stijging van de prijs van een vat olie;
 • de koers van de euro ten opzichte van de dollar: de prijs van een vat wordt uitgedrukt in dollar. Dat betekent dat de wisselkoers een directe invloed heeft op de aankoopprijs. Als de euro zwakker is dan de dollar, moeten importerende landen die in euro's betalen een hoger bedrag neertellen.

Bovendien trekken heel wat economen aan de alarmbel over het risico van een wereldwijde recessie. Als het zover zou komen, zou de wereldwijde vraag sterk dalen, waardoor de prijzen door de krimpende economie naar beneden gaan. Dat risico wordt nog versterkt door de enorme inflatie waarmee veel landen momenteel te kampen hebben.

Andere elementen die de mazoutprijs rechtstreeks kunnen beïnvloeden, zijn de prijs van de additieven die tijdens de raffinage worden toegevoegd en eventuele transportkosten. Een leverancier die dicht bij een raffinaderij ligt, zal lagere transportkosten hebben dan een leverancier die op een grotere afstand ligt. Laatstgenoemde rekent die kosten door in zijn verkoopprijs.

We mogen echter niet vergeten dat in België dagelijks een officieel tarief wordt vastgesteld door de FOD Economie. Dat is de maximumprijs waarboven leveranciers hun producten niet mogen verkopen.

Mazout bestellen op Mazoutonline: een goed idee!

Gebruik zeker ook onze prijsvergelijker om van de beste prijs in uw regio te profiteren. Met deze tool vindt u altijd een leverancier die u een mooie prijs kan geven. Dankzij zijn goede kennis van de streek zal hij zijn rondes optimaal kunnen indelen waardoor hij kan besparen op zijn transportkosten.

Verder raden we u regelmatig aan om de hoeveelheid stookolie in uw tank geregeld te controleren. Zonder regelmatige controles loopt u het risico dat uw installatie zonder brandstof komt te zitten. Schade is in dat geval niet uit te sluiten. Bovendien bent u dan genoodzaakt om een dringende mazoutbestelling te plaatsen, en dat op een moment dat de prijzen hoog kunnen zijn.

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
 1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
 1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
 1. Facturatie adres :
 1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
 2. Bevestigen
 3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.