Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De stookolieprijzen kiezen weer het groeipad

03 juli 2018
Na een dalende trend doorheen heel de maand juni, zijn de stookolieprijzen weer beginnen opveren. Het dreigende gebrek aan olieaanbod op de markt, jaagt de prijzen de hoogte in.
stookolieprijzen

De jongste twee weken zijn de stookolieprijzen opeenvolgend gedaald en gestegen. Ze evolueerden van 0,6963 euro per liter (voor een bestelling van minstens 2.000 liter) aanvankelijk naar 0,6804 euro op 27 juni, alvorens op deze dinsdag 3 juli te klimmen naar 0,7150 euro. De prijs voor een aankoop stookolie van minder dan 2.000 liter bedraagt dan weer 0,7425 euro per liter.

Hogere stookolieprijzen dan verleden jaar, maar lagere stookolieprijzen op Mazoutonline

Een levering stookolie van 2.000 liter kost vandaag dus 37,40 euro meer dan twee weken geleden en 69,20 euro meer dan verleden week. Vergeleken met verleden jaar is het verschil nog meer uitgesproken. Nu moet de consument 400 euro extra betalen.

De leveranciers die actief zijn op het platform van Mazoutonline doen er alles aan om op elk ogenblik de beste prijs-kwaliteitverhouding te bieden en passen doorgaans stookolieprijzen toe die lager liggen dan de officiële tarieven. Door de aanbiedingen van de verdelers in uw regio te vergelijken, kunt u zo gemiddeld tussen 10 en 30 euro sparen op een bestelling stookolie van 2.000 liter.

De stookolieprijzen die worden aangevuurd door de prijzen voor ruwe olie

Als de stookolieprijzen momenteel hoger zijn dan verleden jaar of dan in het begin van dit jaar, is dat omdat ze worden beïnvloed door de aardoliekoersen, die zelf aan een fikse klim zijn begonnen.

In een jaar tijd is de prijs voor een vat Brentolie – die een rechtstreekse invloed heeft op de stookolieprijzen in België – gestegen van 50 dollar naar bijna 80 dollar. Het akkoord dat werd ondertekend door de OPEC en andere olieproducerende landen om de producten te bevriezen en zo het beschikbare aanbod op de markt in te dijken, heeft ervoor gezorgd dat de koersen de jongste maanden zich flink konden herstellen.

De geopolitieke spanningen jagen de stookolieprijzen de hoogte in

Meer recent werd de petroleumprijs ruim hoger afgeklopt, ondanks het feit dat de leden van de OPEC en hun partners op hun vergadering van 23 juni jl. in Wenen waren overeengekomen om hun productie lichtjes op te trekken met een miljoen vaten per dag.

Wellicht volstaat deze beslissing niet om de onrust in Venezuela, in Angola of in Libië te compenseren. De markt maakt zich ook zorgen over de Amerikaanse economische sancties ten aanzien van Teheran. In het licht van dat alles vreest de markt dat het wereldwijde aanbod van petroleum niet zal volstaan. Daardoor worden de olieprijzen, en dus ook die van huisbrandolie, de hoogte ingejaagd.

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y