Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De prijs van mazout per liter stijgt nog

19 oktober 2021
De mazoutprijs per liter blijft stijgen en is in drie jaar niet zo hoog geweest.
De prijs van mazout per liter stijgt nog

De mazoutprijs per liter is vandaag vastgesteld op 0,7784 euro als u minstens 2.000 liter bestelt, en op 0,8089 euro als u een kleinere hoeveelheid koopt.

De prijs van mazout per liter blijft in stijgende lijn gaan

De mazoutprijs per liter is sinds eind augustus continu gestegen.

Vorige week betaalde u 0,7615 euro per liter voor een bestelling van minstens 2.000 liter. In zeven dagen tijd ging de prijs van een mazoutbestelling van 2.000 liter van 1.523 euro naar 1.556,80 euro. Die overschreed in de loop van de week zelfs de grens van 78 eurocent: op 13 oktober bereikte de prijs van stookolie per liter een recordhoogte van 0,7813 euro.

De stijging is nog opvallender wanneer we kijken naar de evolutie van de mazoutprijs van afgelopen maand. Op 18 september kostte één liter mazout 0,6808 euro. Voor een bestelling van 2.000 liter moest u op dat moment 1.361,60 euro neertellen, dat is 195,20 euro minder dan vorige maandag.

En wanneer we de huidige prijzen vergelijken met die van vorig jaar op dezelfde dag, is het verschil behoorlijk spectaculair. Een jaar geleden kostte een levering mazout 861,80 euro (0,4308 euro per liter), dat is 695 euro minder dan vandaag!

Goed om te weten

U kan nog steeds profiteren van een mazoutprijs per liter die lager is dan de officiële prijs. Vergelijk dus eerst de prijzen van de mazoutleveranciers in uw buurt voor u een bestelling plaatst.

De mazoutprijs per liter wordt omhoog geduwd door de olieprijzen

De prijs van mazout per liter is in drie jaar, sinds oktober 2018, niet meer zo hoog geweest. Die forse stijging heeft alles te maken met de stijgende olieprijzen, die momenteel alle records breken.

Vandaag bedraagt de prijs van een vat Brent-olie uit de Noordzee, die als referentie wordt gebruikt om de stookolieprijs in België vast te stellen, meer dan 85 dollar. Die prijs schommelde begin september nog rond de 72 dollar.

De olieprijzen worden voornamelijk in stand gehouden door de huidige wereldwijde energiecrisis. De hogere prijzen voor aardgas en steenkool doen de vraag naar olie - en dus ook de prijs ervan - stijgen.

Bovendien maakte het Internationaal Energieagentschap (IEA) vorige week zijn verwachtingen voor de mondiale vraag naar olie in 2021 en 2022 bekend. Het IEA verwacht dat de oliemarkt in het vierde kwartaal te maken zal krijgen met een onderbevoorrading van ongeveer één miljoen vaten per dag.

Tenslotte duwde ook de daling van de dollar in de afgelopen dagen de prijzen van ruwe olie verder omhoog.

Lees ook:

Het verloop van de prijs van een mazoutbestelling sinds drie jaar

Mazout bestellen: de beste momenten van het 1ste semester van 2021

Mazout bestellen

Verder gaan

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
  1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
  1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
  1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
  2. Bevestigen
  3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.