Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De mazoutprijs in België gaat terug omhoog

05 december 2022
Na een dalende trend van enkele weken gaat de mazoutprijs in België weer omhoog. Een terugblik op de afgelopen week.
De mazoutprijs in België gaat terug omhoog

Wanneer we het totaalplaatje van de afgelopen weken bekijken, zien we een dalende trend in de mazoutprijs. De prijs is op een bepaald moment zelfs gedaald tot een niveau dat we sinds april vorig jaar niet meer gekend hebben. Er was zelfs hoop om de prijs te zien dalen onder de grens van één euro per liter mazout, een prijs die we sinds maart niet meer genoteerd hebben.

Vier cent goedkoper in drie dagen

Afgelopen week begon goed. Tussen maandag 28 november en woensdag 30 november is de mazoutprijs met bijna vier cent gedaald. Zo kostte een bestelling van 2.000 liter mazout u op maandag 28 november in totaal 2.184 euro (1,092 euro/liter), terwijl u voor dezelfde bestelling drie dagen later een bedrag van 2.107,80 euro (1,0539 euro/liter) moest betalen. Dit is een besparing van 76,20 euro.

Vanaf donderdag 1 december zijn de prijzen terug beginnen stijgen, zij het niet zo spectaculair als in de afgelopen maanden.

De mazoutprijzen stijgen weer

In drie dagen tijd is de prijs van een minimumbestelling van 2.000 liter mazout gestegen van 1,0539 euro/liter op 30 november tot 1,1028 euro/liter op zaterdag 3 december. Concreet betekent dit dat het bedrag op uw factuur met € 142 gestegen is.

U begrijpt ongetwijfeld waarom we u regelmatig aanraden om de evolutie van de mazoutprijs te volgen. Het is namelijk mogelijk om in enkele dagen een flink bedrag te besparen.

Hoe zal de mazoutprijs evolueren?

Hoewel de prijzen de afgelopen weken zijn gedaald, kan de flinke daling van de temperaturen die trend doen ombuigen. In koude periodes neemt de vraag namelijk altijd toe.

Een andere factor om rekening mee te houden is de prijs van een vat olie. Aangezien mazout uit aardolie wordt gemaakt, is de prijs ervan rechtstreeks gekoppeld aan de prijs van ruwe olie. De afgelopen week heeft de olieprijs ook de weg naar beneden ingezet. Nu het Russische olie-embargo op deze maandag 5 december van kracht wordt, bestaat echter het risico dat de prijzen opnieuw zullen stijgen omdat dit besluit het evenwicht tussen vraag en aanbod wereldwijd zal verstoren. Bovendien zal de volgende fase van de sancties tegen Rusland een embargo zijn op alle Russische olieproducten, niet alleen op ruwe olie. De mazoutprijs zal dus nog sterker worden beïnvloed.

Wat de olieprijs betreft, is de hoop gevestigd op de waarde van de euro. Enkele maanden geleden daalde de waarde van de euro tot de waarde van de dollar. Kopers die in euro betalen moesten dus meer uitgeven om dezelfde hoeveelheid olie te kopen. Nu de euro langzaam in waarde herstelt, zullen die kopers in de komende weken wellicht minder aan ruwe olie moeten uitgeven.

Minder mazout verbruiken

Uit de bovenstaande vaststellingen en de ontwikkelingen op de markt blijkt duidelijk dat iedereen zijn stookolieverbruik wil verminderen. Dat kan met een paar eenvoudige stappen, die u een mooi bedrag op uw factuur laten besparen!

Pas allereerst de temperatuur van de ruimtes aan volgens uw behoeften. U kunt bijvoorbeeld investeren in thermostatische kranen die de ruimte op de gewenste temperatuur houden. Sommige kranen zijn zelfs geconnecteerd, zodat u de temperatuur op afstand kunt aanpassen. Verwarm niet te veel: houd uw leefruimtes idealiter op 19°C en uw slaapkamers op 16°C.

Vergeet niet om uw installatie jaarlijks te laten onderhouden. Dat is wettelijk verplicht in België en kan helpen om een flink bedrag op uw verbruik te besparen. Tijdens zijn bezoek zal de erkende verwarmingstechnicus uw verwarmingsketel reinigen, het rendement ervan verbeteren en hem afstellen volgens uw behoeften.

Tot slot vindt u op onze website een prijsvergelijker waarmee u online mazout kunt bestellen bij een lokale leverancier tegen de laagste prijs in uw regio. Onze partners helpen u ook graag om de juiste keuze voor uw specifieke situatie te maken.

Lees ook:

In alle veiligheid online mazout bestellen

Kan ik mijn mazoutbestelling annuleren?

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
  1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
  1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
  1. Facturatie adres :
  1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
  2. Bevestigen
  3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.