Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De huisbrandolieprijs stijgt weer

06 maart 2023
De afgelopen weken begon de huisbrandolieprijs te dalen en stabiliseerde hij. De laatste dagen is dit echter omgekeerd. Een woordje uitleg.
De huisbrandolieprijs stijgt weer

Na een maand waarin de huisbrandolieprijs voornamelijk daalde, is deze de afgelopen dagen aanzienlijk gestegen. Hoewel de prijs van een liter brandstof nog steeds onder de euro ligt, waren sommige dagen interessanter dan andere om uw bestelling van huisbrandolie te plaatsen. Hieruit blijkt nog maar eens hoe belangrijk het is om de evolutie van de stookolieprijs te volgen.

Vijf cent meer per liter

Net zoals de voorbije dagen is de week rustig begonnen. De prijs per liter flirtte met de grens van 90 cent (0,9187 euro/liter) en uw bestelling van 2.000 liter kostte u op maandag 27 februari in totaal 1.837,40 euro. Het duurde echter niet lang voordat de prijs weer begon te stijgen. Twee dagen later diende u al vijf cent per liter meer op te hoesten voor uw stookoliebestelling. Een levering van 2.000 liter huisbrandolie zou u in totaal 95 euro meer gekost hebben, aangezien de huisbrandolieprijs per liter vastgelegd was op 0,9658 euro. In de volgende dagen bleef de prijs stijgen.

De huisbrandolieprijs per liter flirt met de grens van één euro

Aan het eind van de week werd de prijs van een liter brandstof, na een voortdurende stijging in de voorgaande dagen, vastgelegd op 0,9843 euro. Een bestelling van 2.000 liter stookolie zou dan tot een bedrag van 1.968,60 euro op uw factuur leiden. Het was dus duidelijk een beter idee als u uw stookolietank op maandag 27 februari had laten vullen. Nauwelijks enkele dagen later was uw bestelling maar liefst 131,20 euro duurder geworden. Een flink bedrag als u het ons vraagt.

Hoe zal de huisbrandolieprijs evolueren?

We raden u steeds aan om de evolutie van de stookolieprijs regelmatig te volgen omdat de prijs van dag tot dag opmerkelijk kan verschillen. Er zijn veel factoren waarmee rekening wordt gehouden om de huisbrandolieprijs vast te leggen. De belangrijkste parameter is de prijs van een vat olie, aangezien stookolie van dat product wordt afgeleid. Olie is echter zelf onderworpen aan de wet van vraag en aanbod op wereldvlak. Vraag en aanbod veranderen regelmatig, en zeker in deze bijzondere tijden:

 • Vermindering van de Russische productie: in reactie op het embargo van de Europese Unie heeft Rusland aangekondigd om 25% minder olie dan in februari uit te voeren. Het land wil zo de prijs van zijn producten verhogen;
 • Stijgende vraag in China: het land blijft zich economisch verder herstellen na de opheffing van de coronamaatregelen. Die evolutie leidt tot een toename van de vraag. Aangezien China de grootste olie-importeur ter wereld is, zullen de prijzen waarschijnlijk weer stijgen;
 • Inflatie: de inflatie treft heel wat landen en vertraagt hun economische activiteit en hun vraag naar olieproducten.

Samengevat zullen zowel de olie- als de stookoliemarkt naar alle waarschijnlijkheid getroffen worden door de veranderingen in vraag en aanbod. Houd dus de huisbrandolieprijzen in de gaten om op het beste moment te bestellen.

Minder verbruiken om minder huisbrandolie te bestellen

Hoewel we niet met zekerheid kunnen zeggen hoe de stookolieprijs zal evolueren, is het altijd een goed idee om met een aantal eenvoudige ingrepen uw verbruik terug te schroeven. Controleer de temperatuur van de kamers en pas deze zo nodig aan uw aanwezigheid aan. We raden u aan om de temperatuur in de woonkamers op 19 °C te houden en de temperatuur in de slaapkamers in te stellen op 17 °C. De huidige technologieën maken het zelfs mogelijk om uw verwarming op het gewenste tijdstip aan te laten gaan.

U kunt ook de prijzen vergelijken om de goedkoopste prijs in uw regio te vinden. Op Mazoutonline vindt u onze prijsvergelijkingstool die u op elk moment kunt gebruiken. Het is ook mogelijk om uw bestelling de klok rond online te plaatsen. Het is dus niet meer nodig om een bestelling tijdens de kantooruren door te geven.

Lees ook:

Hoe minder vaak stookolie bestellen?

Meer dan een stookolielevering alleen

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
 1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
 1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
 1. Facturatie adres :
 1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
 2. Bevestigen
 3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.