Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De evolutie van de stookolieprijs: zeer lichte stijging

05 november 2018
Deze week ging de stookolieprijs weer omhoog. Maar voor de consument is de impact van deze prijsstijging zeer miniem.
stookolieprijs evolutie

Vandaag maandag bedraagt de mazoutprijs 0,7625 euro per liter voor wie minstens 2.000 liter stookolie bestelt. Verleden week kostte een liter stookolie, bij een bestelling van eenzelfde hoeveelheid, 0,7614 euro per liter. In de tussentijd was de prijs voor huisbrandolie op 30 oktober opgeklommen naar 0,7715 euro per liter.

Een zeer matige evolutie van de stookolieprijs

Vergeleken met verleden week wordt de evolutie van de stookolieprijs dus gekenmerkt door een zeer lichte stijging. Als u vandaag beslist om stookolie aan te kopen, dan betaalt u inderdaad 2,20 euro meer voor een levering van 2.000 liter, iets van niets dus.

Maar als we aftoetsen met verleden maand, bespaart u al heel wat meer. Wie vandaag stookolie bestelt, wint om en bij 50 euro op een levering van 2.000 liter.

Een rustig intermezzo voor de stookolieprijs

Na een evolutie van de stookolieprijs die in het teken stond van een sterke koersstijging in de periode tussen begin augustus en medio oktober, wijst een en ander erop dat de prijs tot rust is gekomen.

Even terugblikken: het tarief voor huisbrandolie is in twee en een halve maand gestegen van ongeveer 70 cent per liter voor een levering stookolie van minstens 2.000 liter naar om en bij 80 cent, wat een verschil oplevert van circa 200 euro voor een dergelijk volume. Sinds 12 oktober volgt de prijs voor stookolie een veeleer dalende curve.

De evolutie van de stookolieprijs onder impuls van de prijs voor ruwe olie

Deze evolutie van de stookolieprijs wordt beïnvloed door de aardolietarieven, die sinds vorige maand aan het dalen zijn. Terwijl de Brent uit de Noordzee, die geldt als referentie voor de bepaling van de prijs van huisbrandolie in België, begin oktober nog verhandeld werd door 86,74 dollar per vat, is die prijs intussen gedaald naar een peil van minder dan 72 dollar. Deze gevoelige daling heeft een directe impact op de stookolieprijzen die in België en in de rest van Europa worden toegepast.

De koersen van het zwarte goud gaan gebukt onder het overdadige wereldwijde aanbod. De Amerikaanse voorraden ruwe olie zijn nu voor de zesde opeenvolgende week toegenomen. Ook de OPEC haalt een productieniveau dat we niet meer hebben gezien sinds 2016. De stijging van het aantal vaten dat in Libië en in de Verenigde Arabische Emiraten wordt opgepompt, blijkt de daling van de Iraanse export als gevolg van de Amerikaanse sancties ruim te compenseren. Ook Rusland liet meer olie bovenhalen. Daarenboven zijn er tekenen van een vertragende economie in China, een grote consument van aardolie. Uitkijken dus of die toename aan de aanbodzijde blijft duren.

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y